Kryddor som passar till Fågel

Fågel

Kryddor som passar till Fågel

Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci.

fagel

Mejram

Med sin kryddiga, aromatiska och något bittra smak så har oregano och mejram blivit en mycket viktig del i matlagningen runt medelhavsområdet. De bidrar med en väldigt karakteristisk smak till pizza, tomat- och grönsakssåser, soppor, gryträtter, lamm och kyckling. De torkade bladen har starkare smak än de färska.

Oregano växer vild i Asien, Nordafrika och Europa och det finns många underarter. De två mest använda hos oss är oregano och mejram och ofta gör man ingen åtskillnad mellan dessa. I Norden har oregano och mejram traditionellt använts som korvkrydda och som smaksättning av sylta, köttfärs, blodmat, soppor och gryträtter.

I folkmedicin har den ansetts ofta som universalmedel och att den hjälpte mot huvudvärk, gulsot, halsbölder bland mycket annat. Vi erbjuder ekologisk oregano från Turkiet och ekologisk mejram från Egypten.

Salvia

Aromatisk, kamferaktig och lite bitter smak. Salvia används främst för fet mat, som till exempel, i korv, färs, fläskkött, gås, ål och ost. Den passar också bra till andra rätter med kött och används ofta i kalkonfyllning. Man bör använda salvia med försiktighet då den har en kraftig smak som kan ta över.

Historiskt så har salvia använts som läkeört och namnet härstammar från latinska salvus, som betyder att hela eller frälsa. Vi erbjuder ekologisk salvia från Albanien och Turkiet.

Stjärnanis

Aromatisk, varm och söt krydda med kraftig smak av lakrits. Användningen av stjärnanis är utbredd främst i Asien och i Indien där man tillsätter frökapslarna hela i soppor och buljong. Den passar också bra till fläsk, kyckling och anka. Många kryddblandningar innehåller stjärnanis, bl.a. five spice powder och garam masala.

I Väst använder vi kryddan främst till fisk och skaldjur, fruktsallader och bakverk och som smaksättare i te, likör och halstabletter bland annat. Den kom till Europa på 1600-talet så att det är en relativt ny krydda. Den användes i folkmedicinen för att lindra kolik och illamående. Vi erbjuder ekologisk stjärnanis från Vietnam.

Peppar grön grovmald

Peppar är världens mest använda krydda och finns i olika varianter: vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar och rödpeppar. Vitpeppar är starkast men minst aromatisk, svartpeppar är både stark och aromatisk, grönpeppar är lite mildare med mer örtaktig smak, och rödpeppar är stark och aromatisk med lite söt underton.

Peppar gifter sig bra med de flesta andra kryddor och tål lång koktid. Den är populär till alla möjliga middagsrätter, soppor, såser och är en viktig del i många kryddblandningar.

Peppar har odlats i många tusen år i södra Indien och hittade sin väg till Europa med Alexander den Store. Sedan dess har den varit en mycket älskad krydda världen över. Vi erbjuder ekologisk hel svartpeppar från Indien.

Torkat citronskal

Med en färsk, syrlig och aromatisk smak så har citron alltid varit en mycket populär ingrediens i många maträtter världen över. Användningsområdena är många – den kan tillsättas allt från choklad och tårtor till fläskkött, fisk, kyckling och läskedrycker.

Den är ofta en naturlig ingrediens i såser, dressingar och marinader. I till exempel Nordafrika så lägger man in hela citroner i grytorna för att köttet ska få en syrlig och frisk smak. Citron har ju också använts i folkmedicinen och sägs hjälpa mot bland annat matsmältningsproblem, förkylning och stress. Vi på Kryddtorget erbjuder ekologiskt citronskal från Spanien och den ingår även i många av våra kryddblandningar och kryddsalter.

Curry

Från Indien. Används till det mesta i indiska köket. Det finns många varianter, men vi gör den enklaste klassiska curryn. Varje familj gör sin egen färsk curry och currypulver är faktiskt britternas påhitt för att återskapa smaken av Indien. Säljs idag i hela världen.

Mama Afrika

Från Sydafrika. Passar bra till kyckling, kött, fisk och scampi innan grillning. Kan även användas som bordskrydda i marinader och grillsås.