Kryddor som passar till Vilt

Vilt

Kryddor som passar till Vilt

Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci.

vilt

Enbär

Aromatiska och sötaktiga bär som passar mycket bra som krydda till viltsåser, pastejer och patéer. Enbär växer vilt över hela Europa och i Tyskland så använder man dem även som smaksättare för sauerkraut, söta såser till glass och desserter.

Enbär är en av få kryddor som har sitt ursprung i det nordiska klimatet. Växten innehåller stora mängder eterisk olja med färsk doft och förr var det vanligt i Sverige att man strödde enebuskar på golvet när det var fest eller begravning. Våra enbär är ekologiskt odlade från Albanien och Bulgarien.

Timjan

En stark aromatisk krydda där den torkade varianten har en skarpare och intensivare smak än den färska. Timjan har traditionellt använts i hela Europa och runt Medelhavet. Den passar mycket bra till fläsk, lamm, vilt, och i soppor och olika såser.

Det karibiska köket använder också timjan, där den ingår i den jamaikanska kryddblandningen jerk. Torkad timjan tål värme bra och kan koka länge. Eftersom torkad timjan är väldigt stark i smaken så bör den användas försiktigt i matlagningen.

Historiskt så har timjan använts som medicinalväxt i ca 7000 år. Egyptierna använde timjan för balsamering och grekerna ansåg att timjan gav mod och skydd mot sjukdomar. Vi erbjuder ekologisk timjan från Spanien och Turkiet.

Lavendel

Bitter och aromatisk ört som smakar bra till fisk, i vilträtter och till lamm men bör användas med försiktighet då smaken lätt kan bli dominerande. Bladen och blommorna kan också användas till att smaksätta ättika eller drycker. Ibland ingår den i blandningen Herbes de Provence. Lavendel odlas idag huvudsakligen för användning inom parfymindustrin, den har en frisk och kraftig doft som passar mycket bra till tvål och aromaterapi.

Lavendel har sitt ursprung i Medelhavsområdet och har inom folkmedicinen använts mot stela leder och gikt. Man rekommenderar också lite lavendel i örtte om man har sömnproblem. Vi erbjuder ekologisk lavendel från Bulgarien.

Johannesört

Stram och bitter krydda som har sitt ursprung i Europa, Asien och Nordvästafrika. Johannesörten är ganska vanlig i södra Sverige och har många namn i svenskan, bl.a. randpirk, äkta mannablod, johannesblöda och mansblod. Den används ibland som fiskkrydda men är mest känd som brännvinskrydda.

Örten ger både färg och bitterhet till alkoholen. Den brukade också användas som tillsats i öl innan humle blev vanligt här i landet. Man kan även koka te av bladen. Johannesört har använts i folkmedicinen och fått förnyat intresse som medel mot depressioner. Vår johannesört är ekologisk och kommer från Bulgarien.

Karis mix

Inspirerad av nordisk/nordlig natur. Vi tror att vi är de enda som erbjuder denna kryddblandningen. Används till vilt, oxkött, köttkakor, i såser och soppor, eller strös direkt över den färdiglagade maten.

Taklia

Från Nordafrika och arabiska halvön. Används främst till kanin, lamm och kyckling. Tillsammans med ris och grönsaker.