Kryddor som passar till Fläskkött

Fläskkött

Kryddor som passar till Fläskkött

flask

Chilipulver

Chili är ett samlingsnamn för många frukter från en mängd olika arter av släktet Capsicum. Här delar vi upp capsicumen i två sorter: stark och mild (chili och paprika).

Chili är världens mest använda krydda vid sidan av peppar. Den har en varierande smak men är alltid skarp och väldigt ofta brännande stark. Den är populär i alla världens hörn och passar bra till väldigt mycket. Till exempel, till desserter och choklad, fisk, kött och grönsaker.

Vår birds eye chili är en mycket populär chiliart som odlas över stora delar av världen. I Afrika kallas den African devil, African red devil, piri piri, i Thailand bird chili, thaipeppar, och i Brasilien malagueta. Den är mycket stark och har ett högt scovillevärde, 50-100000. Vi erbjuder ekologisk chili birds eye från Zimbabwe samt chilipulver från Indien. Båda är mycket starka.

Persilja

Aromatisk, färsk och behagligt kryddig smak som är flyktig. Persiljan bör därför tillsättas i slutet av koktiden. Kryddan är mest utbredd i Väst och Mellanöstern. Den passar till de allra flesta middagsrätter, sallader, kött, fisk, stuvningar, gryträtter, grönsaker, ris och pasta. Den passar till både kalla och varma rätter. Det är också vanligt att bladen används som garnityr eller finhackade och strödda över rätten innan serveringen.

Persilja ingår i många klassiska rätter, som t.ex. tabbouleh i Libanon och i gremolata som i Italien serveras till kalvkött och ossobuco. Den ingår även i många kryddblandningar. Persilja har också använts flitigt i folkmedicinen mot en mängd sjukdomar, bl.a. högt blodtryck, njurbesvär och sår. Vår persilja är ekologisk odlad från Egypten.

Fänkål mald

Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrätter samt fläsk och lamm. I medelhavsköket används oftast örten till fisk och skaldjursrätter och bladen är också goda råa i sallader. Det är intressant att i Indien och delar av Sydostasien så görs ingen tydlig åtskillnad mellan fänkål och anis, kryddfröna har nämligen samma namn (saunf).

Fänkål har odlats i årtusenden och det sägs också hjälpa mot matsmältningsbesvär och hosta. Vi erbjuder ekologiska fänkålsfrön från Egypten.

Kryddnejlika

Kryddnejlika har en mycket stark doft och en starkt aromatisk och brännande smak. Dess säregna och unika doft och smak går inte att ta miste på. Kryddan kommer ursprungligen från Moluckerna (Kryddöarna) i Indonesien. I Sverige används den främst i glögg, vörtbröd och andra bakverk men också i korv, sylta och fläskstek.

I Asien har den flera användningsområden och passar bra till risrätter, fisk och kött. Den gifter sig bra med andra kryddor som kanel, kardemumma och peppar och ingår i en mängd kryddblandningar. Från bladen utvinns olja som används inom parfymindustrin samt till aromaterapi och rökelser. Vi erbjuder ekologisk kryddnejlika från Sri Lanka och Madagaskar.

Kryddpeppar

Kryddpeppar är lika starkt som peppar men har en unik smak som är en blandning av kryddnejlika, peppar, kanel och muskot. Den kommer ursprungligen från Karibien och Syd- och Centralamerika, och det är än idag där den används som mest. Det är intressant att den är ganska ovanlig i resten av världen med undantag av Storbritannien och Skandinavien och Etiopien i Afrika, där den finns med i kryddblandningen berbere.

I Europa använder man kryddpeppar till såser, pickles, korv, inlagd sill och bakverk. I Västindien används den i gryträtter och marinader till kött som ska rökas och torkas. Vi erbjuder ekologisk kryddpeppar från Guatemala.

Jerk Spice

Från Jamaica. Stark och välsmakande. Används traditionellt endast till grillat svin, eller get, men passar bra även till all möjlig grillmat. Den gnids i köttet eller görs marinaden vilken kött läggs i.

Cajun Seasoning

Från Karibien, Sydstaterna USA. Saltig och ger grillsmak. Den passar i gryträtter, som grillkrydda samt som ett alternativt bordssalt.