Kryddor som passar till Nötkött

Nötkött

Kryddor som passar till Nötkött

Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci.

notkott

Chili Bird’s Eye

Chili är ett samlingsnamn för många frukter från en mängd olika arter av släktet Capsicum. Här delar vi upp capsicumen i två sorter: stark och mild (chili och paprika).

Chili är världens mest använda krydda vid sidan av peppar. Den har en varierande smak men är alltid skarp och väldigt ofta brännande stark. Den är populär i alla världens hörn och passar bra till väldigt mycket. Till exempel, till desserter och choklad, fisk, kött och grönsaker.

Vår birds eye chili är en mycket populär chiliart som odlas över stora delar av världen. I Afrika kallas den African devil, African red devil, piri piri, i Thailand bird chili, thaipeppar, och i Brasilien malagueta. Den är mycket stark och har ett högt scovillevärde, 50-100000. Vi erbjuder ekologisk chili birds eye från Zimbabwe samt chilipulver från Indien. Båda är mycket starka.

Herbes de Provence

Herbes de Provence

Herbes de Provence är en kryddblandning som används ofta i gryträtter med kött och grönsaker. Man kan även använda den som krydda i soppor samt gnida in kött eller fisk med den innan grillning eller stekning.

Kryddorna som ingår i blandningen är: rosmarin, timjan, mejram, basilika, sommarkyndel och dragon. Ibland används också lavendel. Vår Herbes de Provence är ekologisk och kommer från Frankrike.

Oregano

Med sin kryddiga, aromatiska och något bittra smak så har oregano och mejram blivit en mycket viktig del i matlagningen runt medelhavsområdet. De bidrar med en väldigt karakteristisk smak till pizza, tomat- och grönsakssåser, soppor, gryträtter, lamm och kyckling. De torkade bladen har starkare smak än de färska.

Oregano växer vild i Asien, Nordafrika och Europa och det finns många underarter. De två mest använda hos oss är oregano och mejram och ofta gör man ingen åtskillnad mellan dessa. I Norden har oregano och mejram traditionellt använts som korvkrydda och som smaksättning av sylta, köttfärs, blodmat, soppor och gryträtter.

I folkmedicin har den ansetts ofta som universalmedel och att den hjälpte mot huvudvärk, gulsot, halsbölder bland mycket annat. Vi erbjuder ekologisk oregano från Turkiet och ekologisk mejram från Egypten.

Rosmarin

En stark aromatisk krydda med undertoner av tall och kåda som är mycket populär i det europeiska köket. Rosmarin används ofta till kyckling, lamm, fläsk, potatis och i örtsmör.

Den gifter sig bra med andra kryddor och örter, till exempel vitlök och persilja. Den karakteristiska smaken av rosmarin passar perfekt till smaksättning av dressingar, marinader och olja. Örten har sitt ursprung runt Medelhavet och har varit känd länge, från gamla Grekland och Romarriket.

Rosmarin har använts som botemedel mot det mesta och den är även förknippad med lycka och kärlek i en mängd dikter, bl.a. hos Shakespeare. Vi erbjuder ekologisk rosmarin från Albanien och Turkiet.

Pepparmynta

Myntan kan vara färsk och aromatisk, fruktig eller mentolaktig. Eftersom det finns flera arter så varierar också smaken. Den har sitt ursprung i Europa, Asien och Nordafrika och det finns flera typer av mynta som växer naturligt i Sverige. Oftast används örten till lammkött och örtte men den smakar också bra till mycket annat.

Till exempel: desserter, sallader, yoghurtsås, chutneys och kalla drycker. Myntorna är ett stort släkte och de korsas lätt med varandra. Alla är starka och kan användas som kryddor, men de vanligaste i matlagningssammanhang är rundmynta, grönmynta, krusmynta, pepparmynta.

I folkmedicin har man använt mynta mot förkylning och illamående. Med sin friska doft så är oljan flitigt använd också, bland annat i sötsaker, aromaterapi, mediciner och parfymindustrin. Vi erbjuder ekologisk pepparmynta och grönmynta från Egypten.

Harissa

Från Nordafrika och är mycket stark. Passar bra till alla sorters kött och fisk, gryträtter, risoto, pasta, soppor, såser och grillmat.

Merquen

Från Chile. Används på samma sätt som chilipulver till kryddning av gryträtter, soppor, såser och grillmat.