Kryddor som passar till Fisk & Skaldjur

Fisk & skaldjur

Kryddor som passar till Fisk & Skaldjur

Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci.

Viking Salt smoked

Rökningsprocessen tar minst åtta Veckor. Under denna tid måste saltet, som placeras på en bricka, vändas regelbundet så att det kan utvecklas arom och ger saltet därigenom den omisskännliga, starka rökiga smaken.

För att ge Kalahari Smoked Salt ett ännu mer ädla, typiskt afrikansk smak, lägger rökaren till chips från Rooibos-tebusken (certifierat organiskt Rooibos-te) till bokskogen.

Till exempel är Kryddtorgets Viking Salt särskilt lämpligt för grillad eller rostad kött, men också utmärkt för äggrätter, tomater, gurkor och fisk.

Dessutom är Kryddtorget Viking Salt, väl lämpad för örtsmör, grillade såser, grillade marinader, stekt potatis.

Men under tiden har rökt salt blivit oumbärligt, särskilt i vegan / vegetarisk mat. Oavsett om tofu eller sojaprodukter, alla rätter kan kombineras perfekt med Kryddtorgets Viking Smoked Salt och erbjuder vegetarianer och veganer i särskilt en helt ny smakupplevelse. Så du kan njuta av en rökig intensiv doft även utan kött.

Passar till exempel perfekt i en Bolognese sås gjord av soja eller också på sojabönor.

Basilika

Aromatisk, kryddstark smak som kan variera med undertoner av kryddnejlika, citron, mynta eller kamfer. Kan vara världens mest populära krydda och gifter sig bra med lök, vitlök, citron, olivolja och tomater. Smaken är flyktig och om basilika tillagas varmt, bör den tillsättas sent.

Basilika är en traditionell ört i många kök, bland annat det italienska och thailändska. Det är en mångsidig krydda som går att använda till tomatsåser, pesto, kyckling, fisk och grönsaksrätter. Egyptierna använde den aromatiska basilikan vid balsameringen där den förknippades med kärleken. Vi erbjuder ekologiskt odlad basilika från just Egypten.

Koriander mald

Korianderfrön har en kryddig, nötaktig smak till skillnad från korianderbladen som har en unik aromatisk smak som är lite svår att beskriva. De flesta tycker dock att det är som en behaglig blandning av persilja och citrus. Användningsområdena är många och i Sydostasien används främst bladen och i Väst och Mellanöstern är det främst fröna som är populära.

I Sydostasien används främst bladen, medan det traditionellt är fröna som har varit populärast i Väst och Mellanöstern. Man kan säga att koriander passar till allt: i såser, till kött, fisk, potatis samt i bakverk som bröd, tårtor och kex. I Nordafrika ingår koriander i de flesta kryddblandningar i Sydasien ingår den i curry, pickles och chutneyer. Vår koriander är ekologisk och finns som torkade blad från Egypten och frön från Indien.

Citrongräs

Har en färsk citrussmak och är vanligt i Sydostasiatisk mat. Passar mycket bra till kyckling, fisk och skaldjur. Smaken gifter sig särskilt bra med andra kryddor som ingefära, lime, vitlök, kokos och chili. Finsmulade citrongräsblad kan man gärna tillsätta i currypastor och chutnies. Växten har också använts och används fortfarande medicinalt, bland annat för att smörjas in på ömmande muskler, akne och insektsbett. Vår ekologiska citrongräs är från Egypten.

Ingefära mald

En frisk, aromatisk och citrusaktig krydda som är en av Asiens mest populära kryddor. Den kommer ursprungligen från Sydostasien och ingår i nästan alla asiatiska rätter som innehåller kyckling, kött och fisk. Den tillsätts också ofta med i soppor och sallader. I de här delarna av världen används den alltid färsk. I Japan används den mest syltad och i Indien är torkad och mald ingefära en viktig ingrediens i till exempel curry och garam masala.

Det är också vanligt att man kanderar roten och använder den då till att smaksätta sötsaker, pickles och chutneys. Ingefära kom tidigt till Väst och har ansetts som universalmedicin. Te av ingefära är till exempel bra mot förkylning. Vi erbjuder ekologisk torkad ingefärarot från Indien, skivad eller malen.

Senapsfrö brun hel

Senapsfrön har skarp, pepparaktig smak som blir mildare och nötaktig vid uppvärmning. Man använder dem främst till framställning av senap men passar till mycket annat också, till exempel i syrade grönsaker, inlagd sill och till smaksättning av olika såser till gravad fisk och fläskkött.

Senapsfrön är också en viktig ingrediens i flera kryddblandningar, bl.a. curry, sambar och grillkrydor. De gamla grekerna använde kryddan sedan länge men det var romarna som spred den norrut. Örten var lätt att odla och den användes också ofta för att behandla bronkitis och gikt bl.a. Vi erbjuder gula ekologiska senapsfrön från Tyskland.

Anis mald

Söt och aromatisk krydda med tydlig ton av lakrits. Ger smak åt bröd och söta bakverk men passar även som tillsats i konfekt och brännvin. Vanlig i det indiska köket, till exempel i kryddblandningen pan masala, men används också till kött- och fiskrätter.

Odlandet av anis nämns redan från 1500 f.Kr. och kryddan har både använts i matlagning och för medicinskt bruk. I folkmedicinen har anis exempelvis använts mot matsmältningsproblem och gaser. Vi erbjuder ekologisk, malen anis från Egypten.

Chermoula

Från Nordafrika. Används främst till fisk och havsmat men passar också i grytor eller inblandad i gräddfil och hummus som blir en välsmakande dipp.