Kryddor som passar till Desserter & Bakverk

Söt och varm med lite bitter, pepparliknande eftersmak. Det finns två olika kanelsorter, den ena är Ceylonkanel och den andra är Kassiakanel. Kassiakanel har kraftigare smak än Ceylonkanel men är något bittrare och färgen är mörkare. I Sverige använder vi kassiakanel – ceylonkanel som räknas som äkta kanel, är mindre vanlig hos oss. Kanel passar både till söt mat och kött.

I Nordafrika och Mellanöstern används kryddan i kötträtter och i Grekland har man kanel i den traditionella grytan stifado. I Indien använder man kanel till allt möjligt och barken brukar ingå i masala. Man brukar inte skilja på kanel och kassia, de kan användas vilken som. Smakerna är mycket lika och de flesta känner inte skillnaden, särskilt då kryddan är blandad med många andra ingredienser, som i bakverk till exempel.

Vi erbjuder ett antal ekologiska kanelprodukter. Kassiakanelchips från Vietnam, kassiakanel grovmalen från Indonesien, ceylonkanelpulver från Madagaskar och 3 inch ceylonkanelstång från Sri Lanka.

  • Söt och en aning bitter
  • pepparaktig smak
  • kryddblandningar

Visa kryddan i butiken

Söt och varm med lite bitter, pepparliknande eftersmak. Det finns två olika kanelsorter, den ena är Ceylonkanel och den andra är Kassiakanel. Kassiakanel har kraftigare smak än Ceylonkanel men är något bittrare och färgen är mörkare. I Sverige använder vi kassiakanel – ceylonkanel som räknas som äkta kanel, är mindre vanlig hos oss. Kanel passar både till söt mat och kött.

I Nordafrika och Mellanöstern används kryddan i kötträtter och i Grekland har man kanel i den traditionella grytan stifado. I Indien använder man kanel till allt möjligt och barken brukar ingå i masala. Man brukar inte skilja på kanel och kassia, de kan användas vilken som. Smakerna är mycket lika och de flesta känner inte skillnaden, särskilt då kryddan är blandad med många andra ingredienser, som i bakverk till exempel.

Vi erbjuder ett antal ekologiska kanelprodukter. Kassiakanelchips från Vietnam, kassiakanel grovmalen från Indonesien, ceylonkanelpulver från Madagaskar och 3 inch ceylonkanelstång från Sri Lanka.

  • Söt och en aning bitter
  • pepparaktig smak
  • kryddblandningar

Visa kryddan i butiken

Johannesbröd har sitt ursprung i Medelhavsområdet och har en mild sötaktig smak med undertoner av choklad. Tack vare denna smakkombination så används den i desserter, bakverk och drycker och kan ersätta kakao och choklad. Den passar mycket bra ihop med honung, vanilj och kanel. Kryddan kan även användas till att smaksätta likör och brännvin.

Johannesbröd kallas ibland för karob och har använts inom matlagning sedan antiken och omnämns på flera ställen i gamla skrifter. Ordet ”karat” kommer från det grekiska namnet på johannesbröd, vilket är ”keration”. Fröna från johannesbröd, som är alla lika stora, användes i äldre tid som vikter när man vägde guld och ädelstenar. Varje frö väger precis 0,2 g, vilket motsvarar en karat. Vi erbjuder ekologisk, malen johannesbröd från Italien.

  • Söt och chokladaktig smak
  • Kakaoersättare
  • Desserter

Visa kryddan i butiken

Ända sedan européernas första möte med choklad 1519, då de serverades chokladdryck hos aztekernas kung Montezuma, så har kakaobönan förgyllt många desserter och gjort många människor lyckligare. Med sin lite bittra smak så används den även i såser och kötträtter. I Spanien och Italien används kakao till smaksättning av viltsåser.

I hemlandet Mexico används kakao i en mängd rätter, till exempel i nationalrätten ”mole”. Mayaindianerna ansåg att kakaoplantan var en gåva från gudarna och använde kakao i en helig dryck med bl.a. vanilj och chili. Aztekerna kallade plantan xocolatl, som är ursprunget till ordet choklad.

Vi erbjuder ekologisk kakaopulver från Dominikanska Republiken.

  • Bitter smak
  • Chokladdryck
  • Desserter och såser

Visa kryddan i butiken

Stark, aromatisk krydda med undertoner av fänkål och anis. Den ger smak till många maträtter i Nord- och Centraleuropa och även i Nordafrika. Hos oss används kummin främst i surkål, ost och i bröd och bakverk, men kryddan passar också i gröt, soppor och till inälvsmat. Den är också en vanlig ingrediens när man syrar grönsaker, bl.a. syltgurka.

I Nordafrika har man kummin i harissa och ras el hanout. Kummin har använts i flera tusen år – de gamla egyptierna tuggade fröna för att få bra andedräkt. Den växer vilt över stora delar av Europa och Asien och i folkmedicinen sägs den vara utmärkt mot matsmältningsbesvär. Vi erbjuder ekologiska kumminfrön från Egypten.

  • Stark och aromatisk smak
  • Europa och Nordafrika
  • Bakverk och harissa

Visa kryddan i butiken

Söt och mild krydda med mycket arom. Vanilj är älskat över hela världen och används främst i desserter, glass, sötsaker, kex och tårtor. Den kan även användas i såser till kött, fisk och skaldjur. Den har en väldigt behaglig doft och vaniljextrakt används mycket inom livsmedels- och parfymindustrin.

Européerna tog med sig vanilj från Mexiko på 1500-talet, och den blev snabbt populär. Den är, vid sidan av saffran, världens dyraste krydda. Vanilj är en mycket arbetskrävande jordbruksprodukt eftersom växten kräver speciella förhållanden, och varje blomma måste pollineras för hand. Frukterna plockas också för hand och torkas och jästas för att den äkta smaken ska komma fram. Vi erbjuder ekologisk vanilj från Indien.

  • Söt och mild
  • Används världen över
  • Desserter och glass

Visa kryddan i butiken

Mycket aromatisk och sötaktig krydda med en varm och behaglig smak. Den kommer ursprungligen från södra Indien och Sri Lanka. Med kardemumma menar vi i regel grön kardemumma som också kallas äkta eller ceylonkardemumma. Den kallas ofta ”drottningen av kryddor”, på grund av just sin varma och behagliga smak. I Sverige används kryddan främst i bakverk och den passar bra till mjölkbaserade desserter, våfflor och fruktsallader.

I arabiska länder, Indien och Asien i allmänhet, används kardemumma i risrätter med kyckling, fisk, kött och grönsaker. Kardemumma är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, bl.a. garam masala och curry.

I asiatiska och arabiska länder smaksätter man även kaffe och te med den. Vår kardemumma är ekologiska torkade frön och frökapslar, både hela och malda från Guatemala.

  • Varm och behaglig smak
  • Drottningen av kryddor
  • Bakverk och risrätter

Visa kryddan i butiken